Landelijke fijnstofcampagne voor middelbare scholieren van start gegaan

Vorige week is een landelijk project gestart waarbij middelbare scholieren fijnstofmetingen doen met zelfgebouwde sensorkits. De leerlingen doen onderzoek en leren over luchtkwaliteit en de effecten van fijnstof op hun gezondheid. Ook leren ze hoe ze zelf actie kunnen ondernemen voor een gezondere lucht. Wetenschappers van het RIVM gebruiken de data voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen. Voor de leerlingen is dit een extra motivatie om te meten. Dit meldt RIVM.

Fijnstof wordt onder andere uitgestoten door industrie, landbouw en verkeer, maar ook door bijvoorbeeld brommers en houtstook. In ons land heeft dit een grote invloed op onze gezondheid. Onze levensverwachting is naar schatting gemiddeld 9 maanden korter door fijnstof. Door zelf onderzoek te doen leren de middelbare scholieren meer over fijnstof, helpen ze de wetenschap om dit onderwerp beter te begrijpen en dragen ze bij aan het Schone Lucht Akkoord. De sensordata is te volgen op het Samen Meten dataportaal.
 

Masterclass Guus Velders voor docenten

Prof.dr. Guus Velders gaf in de GLOBE Global Learning and Observations to Benefit the Environment  jubileumweek op 7 oktober een masterclass over een zeer actueel fijnstofonderwerp: corona en fijnstof. Guus Velders is klimaatwetenschapper bij het RIVM. Hij werd door TIME Magazine in 2017 uitgeroepen tot 1 van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Naast de masterclass van Guus Velders waren er in de jubileumweek ook online workshops te volgen over andere GLOBE onderwerpen zoals De Levende Bodem, Waterdiertjestelling en de GrowApp. Een aantal workshops wordt gegeven door wetenschappers van het RIVM.
 

GLOBE: 25 jaar milieuonderzoek door scholieren

GLOBE is een netwerk van scholen die onderzoek doen aan natuur en milieu in samenwerking met wetenschappers. Leerlingen onderzoeken bodem, water, atmosfeer en natuur en leren zo een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde mening te vormen. Door te doen raken ze betrokken bij uitdagingen en kansen rondom milieu en duurzaamheid. GLOBE is opgezet door NASA. Stichting GLOBE Nederland werkt onder andere samen met het KNMI, RIVM, Wageningen University en Research, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids