Directeur Rotterdams Avicenna College moet weg na integriteitsonderzoek

Directeur-bestuurder Wim Littooij van het islamitische Avicenna College in Rotterdam moet per direct zijn werk neerleggen. De bestuurder heeft dat gisteren te horen gekregen van de raad van toezicht. Dit meldt NRC.

Littooij (72) ligt al langer onder vuur. De onderwijsinspectie had eerder al meerdere signalen ontvangen van de medezeggenschapsraad (mr) van het Avicenna College. De directeur-bestuurder zou zich op een intimiderende manier te veel bezighouden met de gang van zaken op de school. De medezeggenschapsraad voelde zich gepasseerd, terwijl Littooij beweerde dat de raad alle plannen voor de school van de hand wijst.
 
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft nu onafhankelijk onderzoek gedaan naar het functioneren van de directeur-bestuurder en de raden van de school  Volgens het rapport heeft Littooij zich "grensoverschrijdend" en "onzuiver" gedragen en heeft hij kritische leden van de medezeggenschapsraad onder druk gezet. Bing legt daarmee de verantwoordelijkheid voornamelijk bij Littooij. Zo heeft de geschillencommissie de 72-jarige man al vier keer op de vingers getikt bij het passeren of proberen te ontbinden van deze raad, bestaande uit docenten. Hij dreigt met sancties tegen docenten en zet ze soms zonder gegronde reden uit het team. Littooij zelf denkt volgens het rapport consequent “het gelijk aan zijn zijde te hebben”.
 
Wim Littooij is oprichter van het Avicenna dat meer dan negenhonderd leerlingen telt. Veel docenten zien hem als de redder van het voormalig Ibn Ghaldoun. Deze school moest sluiten na grootschalig examenfraude en Littooij kon met het Avicenna een doorstart maken. Ongeveer 90 procent van de docenten heeft geen vertrouwen meer in de medezeggenschapsraad. Ze kondigden recent aan te zullen gaan staken als Littooijs contract niet verlengd wordt.
 
Bing adviseert daarnaast de tijdelijk vervangen voorzitter van de raad van toezicht niet terug te keren. Hij zou eerder hebben moeten optreden tegen Littooij, aldus Bing. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids