Aan Nederland grenzende Duitse deelstaat verplicht mondkapjes op scholen

In alle 5500 scholen in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten de leerlingen mondkapjes dragen, meldt WDR. Op middelbare scholen zijn de regels hiervoor nog weer strenger dan op basisscholen. Dit meldt NOS.

Leerlingen in Noordrijn-Westfalen moeten overal in school een mondkapje op hebben. Voor basisschoolleerlingen geldt de regels dat zij hun mondkapje in de klas af mogen doen. Middelbare scholieren mogen alleen hun mondmasker af doen als dit nodig is voor het onderwijs. Voor docenten geldt dat zij geen mondkapje hoeven te dragen wanneer zij anderhalve meter afstand houden van elkaar en van de leerlingen. De regel geldt tot eind augustus.
 
In Duitsland geldt geen landelijke mondkapjesplicht op de scholen; deelstaten mogen zelf beslissen in hoeverre ze dit doorvoeren. In de praktijk betekent dit dat de meeste deelstaten ervoor kiezen om mondkapjes alleen buiten de klaslokalen verplicht te stellen. Sommige deelstaten laten het weer over aan de scholen zelf.
 

Zorgen over ventilatie klaslokalen

Ouders en de vakbond van onderwijzers maken zich wel zorgen over de heropening van de scholen. Ze zijn onder andere bang dat de ventilatie van de klaslokalen te wensen over laat. Ook in Nederland zijn daar zorgen over. Deskundigen adviseren de ventilatiesystemen goed te controleren. Als de ventilatie niet op orde is, moeten scholen zelfs minder leerlingen toelaten, stellen zij.
 
Door: Nationale Onderwijsgids