Zo gaan deze 4 middelbare scholen weer open

Vandaag openen middelbare scholen hun deuren weer. Sinds half maart was het voortgezet onderwijs dicht vanwege het coronavirus. Terwijl de basisscholen alweer een paar weken begonnen zijn, moesten middelbare scholen wachten tot 1 juni. Nu gaan ook zij gedeeltelijk open. Uit een enquête van de VO-raad onder zo’n 400 schoolleiders blijkt dat de meeste middelbare scholieren tot de zomervakantie één dag per week op school zullen zijn. 

Wij vroegen vier middelbare scholen hoe zij het fysieke onderwijs weer oppakken. Hoe waarborgen ze de afstandsregels? En welke klassen komen wanneer? Op het Wellantcollege in Oegstgeest is ervoor gekozen de klassen op te splitsen. Docent Nederlands Bieneke Verhaar legt uit hoe dat werkt: “Tijdens een les is de ene helft van mijn klas fysiek aanwezig. De andere helft volgt dezelfde les tegelijkertijd online. Leerlingen zitten dus niet altijd bij vriendjes en vriendinnetjes.”
 
Onno van Helden is interim-directeur van twee middelbare scholen. De ene school heeft 1400 leerlingen, de andere maar 280. Dus ziet de heropening er heel anders uit. “Je zoekt een balans tussen zoveel mogelijk leerlingen lesgeven en wat logistiek haalbaar is.” Ook op het Dalton Lyceum was het roostertechnisch een puzzel, volgens teamleider Maaike Ouwerkerk. Daarnaast moest aan veel praktische zaken gedacht worden: van looproutes met eenrichtingsverkeer tot de fietsenstallingen. Ook het vervoer is een grote uitdaging.
 
Wil je weten hoe de heropening van deze vier middelbare scholen er precies uitziet? Lees hier het interview met Bieneke, Maaike en Onno.
 
Door: Nationale Onderwijsgids