Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

De Toneelacademie Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool, mocht een docent ontslaan omdat hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde tegenover studenten. Maar, in tegenstelling tot wat een lagere rechter oordeelde, heeft de docent wel recht op ontslagvergoeding. Dat zegt het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep. Dit meldt Het Parool.

Anders dan de lagere rechter vindt het hof weliswaar dat het gedrag van de man verwijtbaar was, maar niet dat hij 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld. Daarom mocht zijn arbeidsovereenkomst wel per direct worden ontbonden, maar blijkt hij nu wel recht te hebben op een ontslagvergoeding.
 
Het grensoverschrijdend gedrag van de docent speelde langere tijd. De man kreeg in 2006 en 2010 een waarschuwing en er werden afspraken met hem gemaakt over zijn gedrag. Toch kwamen er opnieuw meldingen over de leraar. Zo meldde een studente dat de docent haar een tik op de billen had gegeven en een andere studente kreeg een lichaamsmassage bij wijze van 'eindejaarscadeau'. Tijdens de massage, in een les waarbij medestudenten elkaar masseerden, zat de leraar aan haar borsten, billen en tussen haar benen. In november 2017 werd de docent geschorst en stelde Zuyd Hogeschool een onderzoek in.
 
Door: Nationale Onderwijsgids