Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

De Hogeschool van Amsterdam moet een ontslagvergoeding betalen aan een docent die in 2017 werd geschorst wegens seksuele intimidatie van een studente. De HvA moet de vergoeding betalen omdat de school jarenlang eerdere klachten over de docent heeft genegeerd. Dit melden Parool en AT5.

De Amsterdamse hogeschool moet in totaal 65.000 ophoesten. Het grootste deel daarvan, 55.000 euro, niet op grond van de klachten over seksuele intimidatie overigens, maar vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Omdat de school niet adequaat heeft gereageerd op de klachten over de docent, komt daar nog eens 10.000 euro bovenop.

De docent zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie van studenten. De eerste klacht stamt uit 2012. Zes studenten maakten sindsdien melding van ongepast gedrag en woedeaanvallen van de docent. Met de klachten werd niets gedaan en de leraar kreeg altijd positieve beoordelingen bij functioneringsgesprekken. In februari 2017 meldde een studente dat de man ongepaste opmerkingen en beledigende grapjes maakte tijdens haar stagebeoordelingsgesprek. Daarop besloot de HvA een extern bureau in te schakelen voor onderzoek en de docent te schorsen. De docent kwam met psychische problemen thuis te zitten waarna de HvA een ontslagprocedure in gang zette.

De rechtbank is niet tevreden over de aanpak van de school. De hogeschool had de eigen klachtenregeling moeten volgen en had "uiterst zorgvuldig" om moeten gaan met de meldingen over seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Omdat de klachten uit eerdere jaren niet op papier zijn gezet, zijn deze volgens de rechter ook geen geldige reden geweest om de man te ontslaan en dus moet de school een ontslagvergoeding betalen.

De HvA betreurt de gang van zaken en gaat de protocollen aanscherpen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids