Logo_nwo_logo

Tweeëndertig laureaten ontvangen vandaag een Promotiebeurs uit de dertiende ronde van de Promotiebeurs voor Leraren. De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Hotelschool Den Haag. Dit meldt de NWO.

Van onderzoek naar rolmodellen voor apen die nauwverwant aan ons zijn, een onderzoek naar het vervangen van dierlijk voedsel op basis van de bevolkingsomvang rond 1300, tot preventie-ondezoek van beweegachterstanden bij kinderen; een greep uit de diverse onderwerpen waar de talentvolle leraren de komende jaren promotieonderzoek naar gaan doen binnen dit wetenschapsbrede programma.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. NWO beoordeelt en selecteert de aanvragen.

De meeste aanvragen worden ingediend voor onderzoek binnen de alfa- en gammawetenschappen. Het overgrote deel van de aanvragers zijn docenten uit het hbo. De Promotiebeurs voor Leraren is gestart in 2011. Inmiddels zijn al verschillende leraren gepromoveerd met een Promotiebeurs.

Promotiebeurs voor Leraren

Leraren die in aanmerking willen komen voor een promotiebeurs moeten een promotor aan een Nederlandse universiteit zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De keuze voor een onderzoeksonderwerp is vrij.

Belangrijk bij het promotieonderzoek is dat de opgedane kennis en onderzoekservaring ten goede komen aan de wetenschap én aan de onderwijspraktijk. Leraren die worden toegelaten, worden voor een periode van vijf jaar maximaal 0,4 fte per jaar vrijgesteld van onderwijs om met behoud van salaris te werken aan hun promotieonderzoek.

Door; Nationale Onderwijsgids