Logo_avh_socialmedia

Prof. dr. Marc Swerts van Tilburg University heeft een Humboldt Onderzoeksprijs (Forschungspreis) toegekend gekregen van de Duitse Alexander von Humboldt Stiftung. Hij was voorgedragen voor de prijs door Prof. dr. Bernd Möbius van Saarland University te Saarbrücken in Duitsland. De prijs bedraagt 60.000 euro en zal uitgereikt worden tijdens het 47ste symposium van winnaars van onderzoeksprijzen in maart 2019 in het Duitse Bamberg. Swerts is als hoogleraar en waarnemend vice-decaan onderzoek verbonden aan het van het Departement Communicatie en Cognitie van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD). Dit meldt Tilburg University.

Volgens de Humboldt Stichting is Swerts uitgegroeid tot een van de sleutelfiguren in het ontstaan en de ontwikkeling van een nieuw paradigma in het onderzoek op het gebied van spraak en communicatie. Zijn bijdragen op dit gebied zijn zeer bepalend geweest, en ook noodzakelijk vanwege de toenemende onvrede binnen deze specifieke wetenschappelijke gemeenschap over de focus en de methodologie van bestaande studies.

Humboldt Onderzoeksprijs voor grote verdiensten

De prijs wordt toegekend aan onderzoekers als erkenning voor grote verdiensten tot nu toe op wetenschappelijk gebied, aan academici wier fundamentele ontdekkingen, nieuwe theorieën of inzichten een significante impact hebben gehad op hun eigen vakgebied, en van wie verwacht wordt dat zij in de toekomst baanbrekende bijdragen op hun vakgebied zullen blijven leveren.

Winnaars van de prijs worden uitgenodigd om tot een jaar lang met collega-specialisten aan een onderzoeksinstituut in Duitsland samen te werken aan een langdurig onderzoeksproject. De Humboldt Stichting kent jaarlijks zo’n honderd Humboldt Onderzoekspijzen toe.

Mens-machine interactie

Marc Swerts: "Ik voel me uiteraard zeer vereerd, ook omdat de voordracht is gedaan vanuit het gerenommeerde Department of Language and Science Technology van Saarland University. Ik kijk er naar uit om met een aantal collega's van die club samen te werken op het vlak van mens-mens en mens-machine interactie. Daarnaast is Saarbrücken vanwege zijn geografische ligging vlakbij Frankrijk als werkplek interessant omdat ik erg geïnteresseerd ben in de mate waarin verschillende talen (in dit geval: Duits en Frans) elkaar linguïstisch beïnvloeden.

Door: Nationale Onderwijsgids