Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Veel leraren zullen op de stakingsdag van 15 maart niet doorbetaald worden. Dat blijkt uit een oproep van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op social media, waarop in totaal bijna 600 reacties kwamen. Dit meldt de AOb.

Inhouden van salaris

De meeste reacties kwamen uit het primair onderwijs. Schoolbesturen geven als reden voor het inhouden van het salaris aan dat ze wel sympathiek tegenover het doel van de staking staan, maar de staking zelf niet steunen. Ze vinden het beter om eerst de cao-onderhandelingen in het primair onderwijs die nu gaande zijn af te wachten. Staken is daarom nu een te zwaar middel, is de mening. Onder andere scholengroep Boor (77 basisscholen en middelbare scholen), LMC (24 middelbare scholen) en Kind en Onderwijs (27 basisscholen) in Rotterdam betalen niet door. 
 

Actiebereidheid

Aan de andere kant zijn veel basisschoolbesturen het zat. Met name de problemen rondom het vervangen van zieke docenten maken de actiebereidheid groot. Zo betaalt scholengroep Panta Rhei in Leidschendam-Voorburg met 16 basisscholen het salaris wel door, evenals het Montessori-onderwijs Zuid-Holland.
 

Onderwijsraden

Vanuit het mbo, hbo en wo kreeg de AOb veel minder reacties. Landstede Groep met voortgezet onderwijs en mbo volgt de lijn van de VO- en MBO-raad om niet door te betalen bij een staking. “Het is hun eigen tijd. Bovendien zijn er in het vo en mbo cao’s waarin onderwerpen zoals de werkdruk al bij de kop worden gepakt”, laat een woordvoerder weten aan AOb.
 
Door: Nationale Onderwijsgids