Normal_geweld_agressie

Vorig jaar zijn er bij CNV 24 geweldsincidenten gemeld door leerkrachten. Het topje van de ijsberg, volgens Wouter Prins, werkzaam bij CNV en trainer van docenten in het omgaan met agressie. Dit meldt De Telegraaf.

Afgelopen weekend werd bekend dat een onderwijsassistent van het Kennemer College in Heemskerk is geschorst omdat hij een leerling bij zijn nekvel heeft gepakt en hem vervolgens het lokaal uit heeft gezet. De leerling schold hem en zijn moeder uit en gooide een kruk naar hem.
 
De onderwijsassistent vindt dat hij passend geweld gebruikt heeft op dat moment, maar de school is van mening dat aan beide kanten een grens is overschreden. De school heeft daarom zowel de leerling als de onderwijsassistent geschorst. 
 
Volgens Wouter Prins van CNV zijn er jaarlijks tientallen leerkrachten die zich juridisch willen laten bijstaan vanwege geweldsincidenten of ongewenst fysiek contact. En dat is volgens hem slechts het topje van de ijsberg. Hij noemt de verkrachting van een docente in haar eigen lokaal het ergste incident dat hij is tegengekomen.
 
Uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek bleek gisteren dat ruim een kwart van het onderwijspersoneel ongewenst gedrag ervaart. Veelal is dit in de vorm van pesten, maar ook intimidatie, ongewenste seksuele aandacht en geweld komen voor.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids