Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Een onderwijsassistent van het Kennemer College in Heemskerk is geschorst omdat hij een leerling bij zijn nekvel heeft gepakt en hem vervolgens het lokaal uit heeft gezet. Volgens de school is “aan beide kanten een grens overschreden", maar op Facebook krijgt de man veel bijval. Er is zelfs al een inzamelingsactie gestart. Dit meldt RTL Nieuws.

Onderwijsassistent Gerrit Keeman (64) werd op 16 januari naar eigen zeggen uit het niets geprovoceerd door een leerling, die hem een schijnheilige docent noemde. Ook begon de leerling zijn moeder uit te maken voor ‘hoer’ en pakte hij een kruk die hij weggooide tegen de schenen van Keeman. Op dat moment was de maat vol en pakte hij de jongen in zijn nekvel om hem uit het lokaal te zetten. Het incident is gefilmd door een medeleerling en is online gezet.
 
De man zelf vindt dat hij passend geweld gebruikt heeft op dat moment. Aan de vele steunbetuigingen via internet lijken de meeste mensen het met hem eens te zijn. Een petitie voor hem is al duizenden keren getekend en er is zelfs een inzamelingsactie opgestart.
 
De school schrijft echter op de website: “Het handelen tijdens het incident past niet bij het professioneel handelen dat wij voorstaan en dat geldt eveneens voor het gedrag van de leerlingen. Aan beide kanten is een grens overschreden." De school heeft naast de onderwijsassistent ook de leerling en degene die het incident filmde, geschorst. Zij zijn inmiddels weer terug op school, maar voor Keeman is het nu klaar: ”Ik ga niet meer terug”. 
 
Keeman zou met vroegpensioen gaan na zijn werk bij de forensische opsporing van de politie. Hem werd echter gevraagd om nog een jaar les te geven aan het Kennemer College in Heemskerk als technisch onderwijsassistent. Omdat het schoolklimaat hem tegenviel, had hij al aangegeven vervroegd te willen stoppen per 31 januari. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids