Normal_annemiek_harder

Dr. Annemiek Harder is benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de afdeling Ortho- en Gezinspedagogiek op de Horizon-leerstoel Wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg en onderwijs. De leerstoel wordt gefinancierd door de Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis van Rotterdam. Dit meldt Erasmus Universiteit.

“Het is tijd om de ´black box´ van de jeugdhulp in de spotlights te zetten”, aldus Harder. Zij gaat onder meer onderzoek doen naar de effectiviteit van het zorgaanbod binnen de instelling Horizon, Jeugdzorg en Onderwijs in Rotterdam. De opgedane kennis over werkzame mechanismen van jeugdhulp en speciaal onderwijs worden daarna in de praktijk gebracht. Zo levert het onderzoek een directe bijdrage aan de verbetering van de jeugdhulp en het speciaal onderwijs dat Horizon biedt. 
 
In het onderzoek wordt bekeken of en hoe positieve gedragsverandering bij jeugdigen en gezinnen wordt bereikt. Verder staat de ontwikkeling van effectieve interventies voor het oplossen of verminderen van problemen bij opvoeding, ontwikkeling, leren en gedrag centraal. Harder richt zich daarbij onder andere op de behandelrelatie tussen jeugdigen/ouders en hulpverleners en op effectieve elementen van methodieken en interventies uit de praktijk.
 

Over Horizon

Horizon is landelijk aanbieder van specialistische jeugdhulp en onderwijs aan kinderen met complexe problemen. Horizon werkt binnen samenwerkingsverband iHUB nauw samen met De Opvoedpoli, Altra en De Nieuwe Kans om Jeugdhulp, GGZ en Onderwijs anders en beter in te richten voor kinderen, jongeren en hun ouders.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids