Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

Basisschool Het Kompas in Hoorn zoekt ouders. Niet als begeleiders bij een klassenuitje of voor de periodieke luizencontrole, maar als eventuele vervangers voor docenten. Het lerarentekort is inmiddels zo hoog dat de poule van invalleerkrachten is opgedroogd. Met de jaarlijkse griepgolf tijdens de wintermaanden in het vooruitzicht, ziet de school zich genoodzaakt toevlucht te nemen tot deze noodmaatregel. Dit meldt AD.

Het Kompas is niet blij met de maatregel maar ziet geen andere oplossing. Invallers zijn niet te vinden en de school wil geen klassen samenvoegen omdat de groepen al behoorlijk vol zitten. Een klas naar huis sturen, wat dit jaar al twee keer is gebeurd op Het Kompas, is nog te overzien, maar op de tweede dag zal de school de hulp inschakelen van ouders. De kinderen krijgen dan taakbrieven of educatieve spelletjes, de ouders moeten de orde bewaken.

Het komt steeds vaker voor dat basisscholen onorthodoxe maatregelen nemen om het lerarentekort op te vangen. Zo voert een basisschool in Zaandam een vierdaagse schoolweek in. De PO-Raad begrijpt dat Het Kompas ouders om hulp vraagt maar vindt de situatie niet wenselijk en zelfs gevaarlijk. De oppasouders zullen eerst een Verklaring Omtrent Gedrag moeten overleggen en ook zal de school moeten uitzoeken of zij wel verzekerd zijn in het geval van een incident.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids