Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal wat verbeterd, geholpen door gunstige ontwikkelingen op de aandelen- en valutamarkten. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in een kwartaalbericht. Ambtenarenpensioenfonds ABP zit met een procentpunt onder de vereiste dekkingsgraad. Dit meldt ANP.

Pensioenfondsen algemeen

De zogeheten dekkingsgraad steeg van 107,5 naar 108,3 procent. Het aantal pensioenfondsen dat met de dekkingsgraad onder het wettelijk vereiste minimum van 104,2 procent lag, daalde van 54 naar 42 fondsen. Verreweg de meeste pensioenfondsen (130) hebben een dekkingsgraad die boven 110 procent ligt. Voor deze groep geldt dat de pensioenaanspraken, al dan niet gedeeltelijk, gecompenseerd kunnen worden voor inflatie. Fondsen die deze ondergrens niet halen, moeten verplicht een aantal herstelmaatregelen doorvoeren. Als die ingrepen geen effect sorteren, kan dat in het uiterste geval tot pensioenkorting leiden.
 

ABP

Ambtenarenpensioenfonds ABP laat weten dat de actuele dekkingsgraad in het tweede kwartaal is gestegen van 103 procent eind maart naar 104,1 procent eind juni. Hiermee zit het fonds 1 procentpunt onder de minimaal vereiste beleidsdekkingsgraad van 104,2 procent.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids