Normal_vo__docent__voortgezet_onderwijs__uitleg__helpen__onderwijzer

Er staan steeds meer onbevoegde leraren voor de klas in Den Haag. Het zou inmiddels om 223 fte gaan. Groep de Mos van de gemeenteraad in Den Haag maakt zich grote zorgen over het onderwijsniveau en wil weten hoeveel onbevoegde lessen er worden gegeven en of deze docenten wel een afgeronde lerarenopleiding hebben. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Inspanningen van scholen, subsidies van gemeenten en ook beloftes van onderwijswethouders hebben tot nu toe niet geleid tot een afname van onbevoegde docenten. Integendeel, er staan elk jaar meer leraren voor de klas die geen officiële bevoegdheid hebben. Volgens Groep De Mos beloofde toenmalig wethouder van Den Haag Ingrid van Engelshoven in 2014 dat het aantal onbevoegde docenten tot nul zou zijn gereduceerd in 2018, maar inmiddels is dit opgelopen naar een record van 223 fte.
 
Groep De Mos schrikt van dit hoge aantal, maar geeft tegelijkertijd aan meer informatie hierover te willen, want: “onbevoegd betekent niet altijd onbekwaam”. Sommige docenten zijn bijvoorbeeld wel bevoegd voor het geven van Nederlands, maar geven daarnaast ook geschiedenis. Daarom wil Groep de Mos weten hoeveel onbevoegd gegeven lessen er worden gegeven en of de deze docenten een afgeronde lerarenopleiding hebben. Maar hoe dan ook moet Den Haag hiermee aan de slag.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids