Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Volgende week woensdag gaan bijna alle basisschoolleerkrachten in Gelderland en Overijssel in staking. Zij hebben het estafettestokje overgenomen van Brabant en Limburg waar de leraren vorige maand staakten voor meer salaris. In het Gelderse Wijchen hebben ze een ludieke actie bedacht om aandacht te vragen voor het grote verschil in salaris tussen basisschoolleraren en docenten in het voortgezet onderwijs. Dit meldt de Gelderlander.

Zo'n tachtig leerkrachten van basisscholen uit Wijchen stappen op de stakingsdag naar de plaatselijke middelbare school, het Maaswaal College, met een gezamenlijke sollicitatiebrief. De directeur van het college zal de sollicitatiebrief in ontvangst nemen. Voorafgaand aan het aanbieden van de brief lopen de stakende leraren in een protestmars van basisschool De Trimoom naar het Maaswaal College.

Niet alle basisschoolleraren staken in Gelderland en Overijssel. De stakingsdag valt net in de periode dat veel scholen hun jaarlijkse schoolreisje hebben georganiseerd. Sommige docenten zijn juist die dag weg met de klas voor een schoolreisje of op kamp.

Het basisonderwijs voert al een jaar actie. De recente regionale staking in Brabant en Limburg volgde na een landelijk staking van vorig jaar en na plaatselijke stakingen eerder dit jaar in het Noorden en in de regio Midden. Onderwijsorganisaties vinden de eerder toegezegde 270 miljoen euro voor betere salarissen veel te weinig. De onderwijsorganisaties eisen 900 miljoen. De acties zijn georganiseerd door onder meer de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, FNV Overheid, PO in Actie en de PO-Raad.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids