Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Ruim honderd jonge leerkrachten die lesgeven aan het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) Maastricht worden per 1 augustus overgeplaatst. Reden is het al jaren teruglopende leerlingenaantal in de regio. LVO wil echter af van het ‘last in first out’-principe bij een teveel aan leraren. Dit meldt De Limburger.

De sanering van het aantal docenten kwam niet als een grote verrassing. Het leerlingenaantal in de regio loopt al jaren terug door krimp. Ook kiezen steeds meer Maastrichtse scholieren voor scholen buiten Maastricht. Het aantal leraren had ieder jaar mee moeten bewegen met de leerlingenaantallen, maar dat is de laatste jaren onvoldoende gebeurd. Daarom worden nu 125 leerkrachten in één keer overgeplaatst.
 
De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) pleit ervoor om bij de overplaatsing niet het principe van ‘last in- first out’ te hanteren. Door dit principe, waarbij de laatst bijgekomen leerkrachten ook het eerst weer moeten vertrekken, zouden veel jonge docenten weg moeten gaan. Om dit te voorkomen wil voorzitter Guido Beckers dat er bij overplaatsing van leraren meer gecategoriseerd naar leeftijd gekeken wordt. Dit ‘afspiegelingsbeginsel’ zorgt voor een betere leeftijdsbalans op scholen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids