Normal_rss_entry-131950

Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen. Daarmee duurt de griepepidemie nu al achttien weken, twee keer zolang als een gemiddelde griepgolf.

Afgelopen week meldden zich 55 op de 100.000 inwoners met griepklachten bij de huisarts, maakte gezondheidsinstituut NIVEL bekend. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. "Het einde van de epidemie zit eraan te komen, maar we zijn er nog niet'', zegt Gé Donker, huisarts en epidemioloog bij het NIVEL.

Een week eerder kwam het aantal ziektegevallen voor het eerst sinds zeventien weken nipt onder de epidemische grens van 51 op de 100.000 mensen. De epidemie is echter pas formeel ten einde als ze twee achtereenvolgende weken beneden die grens is gebleven.

In het onderwijs zorgde de griepgolf de afgelopen maanden voor nogal wat problemen. Niet alleen leerlingen zijn ziek thuis, maar ook docenten en er zijn niet genoeg invallers om het tekort aan docenten op te vangen. Veel scholen zagen zich genoodzaakt leerlingen over andere klassen te verdelen of zelfs klassen naar huis te sturen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids