Normal_tweede_kamer

Klopt het dat flexwerkers massaal worden uitgebuit? Wiersma (VVD) vraagt minister Koolmees (Sociale Zaken) om een reactie op een krantenartikel. Dit meldt de Tweede Kamer.

'Flexkracht op grote schaal uitgebuit', kopte De Telegraaf op 29 maart. Zo worden volgens voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen met nulurencontracten risico's volledig bij werknemers gelegd en worden toeslagen waarop men recht heeft, niet uitbetaald. Bovendien is de verhouding tussen vast en flex doorgeslagen: de flexibele schil is soms 70 procent.
 
Wiersma (VVD) benadrukt de voordelen van flexibele arbeid. Veel werknemers kiezen er bewust voor en het kan een opstapje zijn naar een vaste baan. Het beeld dat de voorzitter van CNV Vakmensen schetst, is volgens hem dan ook veel te negatief. Maar werknemers hebben volgens hem wel recht op een werkgever die zich aan de regels houdt.
 
Flexibele arbeid is en blijft nodig, zegt minister Koolmees, bijvoorbeeld om "ziek en piek" op te vangen. Maar het kabinet streeft er wel naar om de rechtspositie van flexwerkers te versterken. Ook wil de minister vast werk aantrekkelijker maken door de WW-premie voor flexwerk te verhogen.