Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Heel Nederland lijkt momenteel in de ban te zijn van de serie De Luizenmoeder op NPO3. Vooral het 'hallo allemaal' en de politiek incorrecte opmerkingen van juf Ank keren – soms meerdere keren per dag –  terug in vrijwel iedere docentenkamer. Ook over de invloed van de serie op het imago van het onderwijs wordt veel gesproken. De meningen daarover lopen (voor een deel) uiteen. Dat meldt RTL Nieuws.

De meeste Nederlanders – en leerkrachten – lijken de serie met veel enthousiasme te ontvangen, gezien de ongekend hoge kijkcijfers. Volgens woordvoerder Thijs den Otter van de AOb wordt er door de docenten over het algemeen behoorlijk gelachen om De Luizenmoeder, ondanks dat het onderwijs en de leerkrachten soms “voor paal worden gezet” in de afleveringen.

Via een poll op Facebook werd juffen en meesters in Nederland gevraagd naar hun oordeel over de serie. Het gros van de deelnemers aan die poll, 90 procent van de ruim 35.000, zegt De Luizenmoeder “fantastisch” te vinden. Zij zijn niet bang dat de serie negatieve invloed heeft op het imago van docenten, denkt Den Otter.

Toch zijn er ook leerkrachten die kritischer oordelen, ondanks dat ze weten dat de onderwerpen in de serie bewust zijn aangedikt. Het onderwijs zou volgens deze groep leerkrachten niet positief genoeg in beeld worden gebracht. Ook vindt een leerkracht de timing “beroerd” in deze tijd van staking. Wat betreft de docenten had de serie iets realistischer gekund, zodat hun imago wat wordt opgekrikt, vindt een andere leerkracht. De criticasters zijn bang dat de serie voor buitenstaanders een verkeerd beeld schept van het onderwijs en dat jonge mensen niet gemotiveerd worden om voor het leraarschap te kiezen.

Den Otter zegt juist blij te zijn met de aandacht die het onderwijs krijgt in de serie. Onderwerpen als lastige ouders en de hoge werkdruk spelen op vrijwel alle basisscholen in ons land een grote rol. Den Otter hoopt juist dat kijkers door de serie beseffen hoe lastig die problemen in het onderwijs zijn. Ook een van de ondervraagde leerkrachten beaamt dat en vindt het positief dat De Luizenmoeder de ouders een spiegel voorhoudt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids