Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

Ook dit jaar hebben scholen weer meer mogelijkheden om bij een winterse griepgolf zieke leerkrachten te vervangen. Net als vorig jaar kunnen werkgevers en werknemers in het onderwijs gebruik maken van de mogelijkheid binnen de Wet werk en zekerheid (Wwz) om van januari tot en met maart onbeperkt een vervanger in te zetten. Dit meldt PO-Raad.

Per 1 juli 2016 is de Wwz ingegaan voor het bijzonder onderwijs. Doel van de wet is meer zekerheid en duidelijkheid voor leraren, zo krijgen ze sneller recht op een vast contract. Scholen komen echter met name in de wintermaanden in problemen met het vervangingsbeleid. Docenten krijgen zes tijdelijke contracten in drie jaar voor er sprake is van een vaste aanstelling. Doordat er vaker gebruik moet worden gemaakt van vervangers bij griep, lopen scholen zo het risico dat ze veel vervangers een vast contract zouden moeten aanbieden. 
 
In 2017 hebben scholen hiervan ontheffing gekregen. Ook in 2018 mogen scholen tijdens de maanden waarin er een grote kans is op griep, januari, februari en maart, voor onvoorziene vervanging invaldocenten veertien dagen aaneen  inschakelen zonder dat deze tijdelijke contracten resulteren in een vaste aanstelling.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids