Unesco wil mobiele telefoons wereldwijd weghouden uit het onderwijs

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, wil graag wereldwijd smartphones weghouden van het onderwijs. Dat staat in de Britse krant The Guardian. Dat meldt VOS/Abb.

Een verbod op smartphones zorgt voor minder afleiding, betere leerprestaties en minder cyberpesten. Dat staat in een rapport van Unesco over technologie in het onderwijs. Volgens Unesco is er een verband tussen overmatig smartphonegebruik en slechtere leerprestaties. Daarnaast heeft het voortdurend naar je mobieltje kijken een negatief effect op de emotionele stabiliteit van kinderen.

Geen vervanging tussen interactie docent en leerling 

Unesco wil met een wereldwijd smartphoneverbod aangeven dat digitale technologie altijd ondergeschikt moet zijn aan een ‘mensgerichte visie’ op onderwijs. Het mag nooit een vervanging worden van interactie tussen leerling en docent. 

Mobieltjesverbod 

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf maakte op 4 juli bekend dat mobieltjes vanaf 1 januari 2024 niet meer zijn toegestaan op middelbare scholen in Nederland. Dat heeft Dijkgraaf afgesproken met de VO-raad, de onderwijsvakbonden en andere belangenorganisatie. Het gaat niet om een wettelijk verbod, maar om een landelijke richtlijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk