Normal_gereedschap_techniek_hamer_tang

De Zeeuwse docent werktuigbouwkunde John Langerak reist dit jaar af naar Afghanistan om een technische school in te richten. Langerak komt al sinds 2000 bijna elk jaar in het land waar hij met behulp van de stichting SchoolSupport4Afghanistan  inmiddels circa zes technische scholen heeft ingericht. Dat meldt PZC.

Via een Afghaanse vriend kwam de docent in Afghanistan terecht. Hij ervaart het land als arm, maar ook heel fijn. “Het eten is prima, de cultuur is mooi én de mensen zijn zo vriendelijk”, aldus Langerak. In Nederland geeft hij les aan mbo-studenten werktuigbouwkunde op het Scalda in Terneuzen.

SchoolSupport4Afghanistan hanteert een praktische aanpak. De school in Bamiyan, waar de Zeeuwse docent naartoe gaat, kent de studierichtingen bouwkunde, metaal, motorvoertuigen en elektrotechniek in huis. Langerak brengt er oude materialen van het Scalda heen als draai- en freesbanken, slijpmachines en een autobrug.

De vracht met spullen vertrekt in februari, terwijl Langerak zelf in april vertrekt om de school in te richten. Daarnaast staat een bezoek aan scholen die hij eerder hielp op het programma. “Wat wij doen, heeft zin. Afghanistan mist een middenkader. Wij leveren een bijdrage aan de opleiding daarvan”, zo zegt hij stellig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids