Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Minder leraren hebben een aanvraag gedaan voor de Lerarenbeurs. Volgens minister Slob van Onderwijs komt dit doordat het voor leraren moeilijk is om een studie te combineren met werk en privé. Dit meldt VOS/ABB.

Dit zegt Slob naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer over een daling van het aantal aanvragen voor een Lerarenbeurs. Er zijn dit jaar 10.779 aanvragen ingediend, waarvan er 8905 zijn toegekend. Slob geeft aan dat leraren met name drie knelpunten ervaren wanneer ze een studie willen beginnen: “het tijdbeslag van de studie, het moeilijk kunnen combineren van de studie met de privé-situatie en de beperkte tijd die de school beschikbaar stelt voor het volgen van een opleiding”.
 
Met de Lerarenbeurs krijgen bevoegde docenten de mogelijkheid om een bachelor- of masteropleiding te volgen. De lerarenbeurs is voor alle leraren in basisonderwijs en middelbaar onderwijs, maar ook voor docenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Zij krijgen dan een subsidie voor studiekosten en collegegeld, en de werkgever kan subsidie ontvangen om de leraar studieverlof te verlenen en een vervanger aan te stellen. De beurs geldt ook voor een premaster- of schakelprogramma, of voor een postinitiële masteropleiding. Docenten kunnen op deze manier hun deskundigheid vergroten of zich specialiseren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids