Normal_logo__vo-raad__vo_raad

De onderwijsbonden en de VO-raad hebben de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs voorlopig opgeschort. Ze willen eerst de resultaten van de onderhandelingen aan de achterban voorleggen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De AOb wil een flinke salaristoename, een volwaardige dertiende maand, een forse lesreductie en beter hanteerbare groepen. De VO-raad pleit voor bewegingsruimte voor eigen beleid waarmee scholen zo veel mogelijk aansluiten bij de uiteenlopende lokale behoeften, voorkeuren en talenten van individuele docenten, schoolleiders en ondersteunende medewerkers. In beide inzetten zit een onderscheid voor de korte en lange termijn. 
 
Beide partijen wilden extra investeringen van het kabinet voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. Nu dit niet is toegezegd, is er twijfel over de mogelijkheden om tot een goed onderhandelingsresultaat te komen.
 
De huidige cao voor het vo duurde tot 1 oktober van dit jaar. Omdat sociale partners de cao vo 2016-2017 niet hebben opgezegd, wordt deze normaal gesproken stilzwijgend verlengd met één jaar. Dat betekent dat de afspraken die nu gelden ook na 1 oktober van kracht zullen zijn, tenzij daarvoor in de lopende cao expliciet iets anders is afgesproken.
 
Op 20 december worden de onderhandelingen voor een nieuwe cao weer opgepakt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids