Normal_steoelen__leeg__examen__eindexamen__examenhal

In 2017 zijn door de Inspectie van het Onderwijs 1195 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Dit is een daling van 12 procent ten opzichte van vorig examenjaar toen 1370 keer examenwerk ongeldig werd verklaard. Er werd dit jaar wel iets vaker melding gemaakt bij  de inspectie van onregelmatigheden bij de afname van eindexamens in het voortgezet onderwijs: 630 tegenover 607 in vorig examenjaar. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

Benadeelde leerlingen mochten het examen opnieuw maken. Ze hielden daarbij het recht op een herkansing. Overigens nemen scholen het overgrote deel van de circa 1,2 miljoen eindexamens op een zorgvuldige manier af.
 
Het aantal meldingen van een redelijk vermoeden van een onregelmatigheid door toedoen van een personeelslid is het afgelopen examenjaar toegenomen. Er kwamen tien meldingen binnen, waarvan er bij zes ook daadwerkelijk onregelmatigheden zijn vastgesteld. Voor 42 leerlingen moest daarom het werk geheel of gedeeltelijk ongeldig worden verklaard. De leerlingen kregen daarbij de gelegenheid om het werk opnieuw te maken. In 2016 waren vier meldingen binnengekomen, waarbij bij alle vier ook onregelmatigheden zijn  vastgesteld. Van 23 leerlingen werd het werk toen geheel of gedeeltelijk ongeldig worden verklaard.
 
Jaarlijks leggen in Nederland zo'n 200.000 leerlingen circa 1,2 miljoen eindexamens af. De Inspectie van het Onderwijs kan afgelegde examens geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaren. Dit doet zij als de examens op niet-regelmatige zijn afgenomen (artikel 43 eindexamenbesluit). Het gaat hierbij niet om onregelmatigheden door toedoen van leerlingen zelf (bv. spieken): in die  gevallen neemt de school zelf een maatregel tegen de leerling. Meer cijfers en feiten zijn te vinden in de factsheet ongeldig verklaard individueel examenwerk 2017.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids