Normal_studenten_collegezaal_mooi

Er moet meer geld naar technische universiteiten, vindt de VVD. De partij vindt het kwalijk dat steeds meer universiteiten overwegen een numerus fixus in te voeren vanwege het toenemende aantal studenten. Dit meldt BNR.

Vorige maand stuurde de TU Eindhoven al een brandbrief aan minister Bussemaker van Onderwijs. In vijf jaar tijd zijn er 3.500 studenten bij gekomen, waardoor de universiteit bang is dat er een studentenstop moet worden ingesteld. Voor vijf opleidingen is die er al, en voor vier andere opleidingen dreigt nu een numerus fixus, waaronder Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde en Bouwkunde. Zonder maatregelen verwacht de universiteit over drie jaar een studentenaantal van maar liefst 15.000.
 
Niet alleen in Eindhoven is er een toename te zien in het aantal studenten dat een technische studie volgt. Ook de andere technische universiteiten in Nederland hebben te maken met een forse groei, terwijl het onderwijs- en onderzoeksgeld daarbij achterblijft. 
 
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg noemt het 'een slecht signaal' dat technische universiteiten nu een numerus fixus overwegen en vindt dat de overheid had moeten inspelen op die groei. Parlement en kabinet proberen al jaren meer studenten te trekken voor betaopleidingen. Dan hoort daar ook een extra geldbedrag bij. Volgens Duisenberg is er ruimte in de begroting door een deel van geld te gebruiken dat vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs.
 
Daarnaast vindt Duisenberg dat de universiteiten zelf ook keuzes moeten gaan maken. Duisenberg: “Als je dit doet, dan gaat er minder geld naar andere studies ja.” Minister Bussemaker roept op tot een goede samenwerking tussen de universiteiten. Dit zou volgens haar al helpen in het omgaan met de toenemende studentenaantallen en de docenten die hiervoor gezocht en opgeleid moeten worden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids