VVD wil opheldering over Utrechtse kinderopvanglocaties zonder vergunning

Over de sluiting van twee kinderopvangcentra in Utrecht stellen de landelijke en de Utrechtse VVD nu vragen. Ook de lokale afdeling van D66 sluit zich bij de VVD aan. De kinderopvangcentra liggen in de wijken Overvecht en Leidsche Rijn. Dat meldt RTV Utrecht. 

De voorschoolse opvang in Overvecht en de buitenschoolse opvang in Leidsche Rijn werden bijna twee weken geleden gesloten door de gemeente. De beide kinderopvanglocaties stonden niet ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang. Zo’n vergunning is echter wel verplicht. Nu kan men niet beoordelen of de kinderopvang voldoet aan de kwaliteitseisen.

Onderzoek gestart na een melding 

In Overvecht werden zes kinderen van 2,5 tot 4 jaar opgevangen. In Leidsche Rijn waren dit twintig kinderen van 5 tot 10 jaar. De Inspectie Kinderopvang startte een onderzoek toen de gemeente een melding kreeg over de twee opvanglocaties.

Kinderopvanglocaties al bekend bij de gemeente 

Raadslid Mariam Al-Saqaff is verbaasd over het feit dat de twee kinderopvanglocaties al bekend waren bij de gemeente. Alleen er is nooit eerder actie ondernomen. Al-Saqaff wil weten hoe het kan dat de opvanglocaties open konden blijven zonder dat ze ooit een vergunning hebben laten zien. Voor ouders die hun kinderen naar de opvang brengen moet er altijd duidelijkheid zijn. Dat ouders nu pas weten dat een opvang niet stond ingeschreven vindt zij niet kunnen.

Queeny Rajkowski van de landelijke VVD wil van de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer informatie over wat de gemeente Utrecht wist over de twee opvanglocaties.

Zonder registratie 

De gemeente Utrecht doet op dit moment onderzoek naar hoe de twee opvanglocaties konden bestaan zonder zich te registeren. Of er meer kinderdagverblijven zijn zonder vergunning in de stad of in de gemeente wordt ook onderzocht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk