Normal_docent__leraar__uitleg__les__bord__uitleg

Ook uitzendbureaus hebben de onderwijsbranche gevonden. Zij spelen in op het gebrek aan leraren met het aanbieden van riante reiskostenvergoedingen, leaseauto’s of betaalde scholing. Voor schoolbesturen is het een dure oplossing om leraren te vervangen, maar steeds meer scholen kunnen vaak niet anders. Dit meldt Trouw.

De vraag naar leerkrachten is nu groter dan het aanbod, en daar springen bemiddelingsbureaus handig op in. Vroeger werd het inhuren van uitzendkrachten alleen gedaan in geval van nood. Tegenwoordig is het gebruik maken van uitzendbureaus tijdens een griepgolf al vrij normaal. Er zijn zelfs scholen die reguliere vacatures moeten invullen via detachering. Dat is behoorlijk duur, want naast bemiddelingskosten moeten scholen ook btw betalen over de dienst die ze afnemen.
 
SP-Kamerlid Peter Kwint heeft Kamervragen gesteld over een bericht dat uitzendbureau Maandag het lerarentekort commercieel probeert te exploiteren. Dekker vindt dat schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor de werving van personeel. “De keuze om vacatures in te vullen met personeel van een uitzendbureau is aan hen. Ik vind het te kort door de bocht om op basis van één geval te spreken van een monopolie.” Wel houdt hij de situatie in de gaten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids