Normal_stress_vrouw_laptop

Als in het primair onderwijs het salaris niet omhoog gaat en de werkdruk niet lager wordt, zijn bijna alle basisschoolleerkrachten in staat om actie te voeren. 93 procent van ruim 6000 leden van CNV die deelnamen aan een peiling van de vakbond geeft dat aan. Dat meldt CNV Onderwijs.

Als het nieuw te vormen kabinet geen geld vrijmaakt om veranderingen in het onderwijs door te voeren, zit er volgens veel leerkrachten niets anders op dan staken. De docenten zijn bang dat de kinderen uiteindelijk de dupe worden als er niks verandert. Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, vindt het teleurstellend dat er in het onlangs gehouden Tweede Kamerdebat geen concrete toezeggingen zijn gedaan. Volgens hem heeft iedereen die werkzaam is in het primair onderwijs schoon genoeg van de enorme druk en het lage loon.

De leerkrachten maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs als het kabinet niet ingrijpt. Het tekort aan leerkrachten is nu al enorm en dat komt de kwaliteit van onderwijs niet ten goede. De problemen in het basisonderwijs moeten volgens een van de deelnemers aan de peiling beschouwd worden als een maatschappelijk probleem.

Uit de peiling van CNV komt naar voren dat leerkrachten geen voorkeur hebben voor verandering in werkdruk of salaris. Op beide punten moeten er verbeteringen komen. Staatssecretaris Dekker zei vorige week echter dat het werk voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs misschien wel zwaarder is, aangezien zij met pubers werken. Leerkrachten uit het basisonderwijs reageren verbaasd en vol ongeloof op deze uitspraak. Zij staan dan ook klaar om in actie te komen als het nieuwe kabinet niets verandert.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids