Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

De VSNU heeft met vier vakbonden een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor universiteiten. Een belangrijk punt in de afspraken is het verlichten van de werkdruk. Elke universiteit moet voor het eind van het jaar met een plan van aanpak komen. Dit melden VSNU, vakbond FNV en NRC Handelsblad.

Uit onderzoek van de vakbonden eerder dit jaar blijkt dat zeven van de tien medewerkers op Nederlandse universiteiten een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart. Voor zo'n 60 procent van de ondervraagden heeft dit lichamelijke of psychische klachten tot gevolg gehad. Bijna alle ondervraagden werkten ondanks dat toch door vanwege de werk- en prestatiedruk. Reden voor de vakbonden om tijdens de cao-onderhandelingen te hameren op het maken van structurele afspraken om dit probleem aan te pakken. In het akkoord staat nu dat elke universiteit met een plan moet komen om duurzame inzetbaarheid van personeel te bevorderen.

Daarnaast is afgesproken dat vrouwelijke promovendi verlenging krijgen van hun aanstelling na zwangerschapsverlof. Nu komen veel vrouwelijke promovendi die tijdens hun promotie zwanger werden nog in tijdnood om hun onderzoek af te ronden. De Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) vindt de afspraak een stap in de goede richting, maar stelt dat de regel ook moet gaan gelden voor postdocs.

Het onderhandelaarsakkoord wordt nu voorgelegd aan de achterban van de VSNU en de vakbonden. Uiterlijk 15 mei moeten de partijen besluiten de cao aan te nemen of niet. Gaan zij akkoord dan krijgen universiteitsmedewerkers per 1 januari 2017, met terugwerkende kracht, een loonsverhoging van 1,4 procent. De cao heeft een looptijd van 2 juli 2016 tot en me 1 juli 2017 en geldt voor ruim 50.000 medewerkers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids