Normal_copyright_stockfreeimages_docent_frustratie_leraar_boos_agressief_computer_ict_it_problemen

Bijna 7 van de 10 medewerkers van de Nederlandse universiteiten ervaart de werkdruk hoog tot zeer hoog. Dit blijkt uit onderzoek van de FNV. In de afgelopen drie jaar heeft 60 procent van de ondervraagden lichamelijke of psychische klachten gehad door de te hoge werkdruk. En ruim 90 procent heeft in die periode vanwege de hoge werkdruk tijdens ziekte toch doorgewerkt. Dit meldt FNV.

De grootste uitschieters liggen bij wetenschappelijk personeel en medewerkers in de leeftijdsgroep 26 tot 45 jaar. 6 op de 10 medewerkers overweegt weleens een andere baan te zoeken door de hoge werkdruk en werkbelasting. De belangrijkste redenen van de hoge werkdruk liggen volgens de ondervraagden in de toename van het aantal studenten, de combinatie van teveel verschillende taken, het centraal stellen van de ranking – hoe de universiteit scoort ten opzichte van de universiteiten nationaal en internationaal - zonder de (financiële) middelen hierop aan te passen en subsidieaanvragen voor financiering van onderzoek. Ook is er de laatste jaren flink bezuinigd op het ondersteunend personeel, zodat ook daar de werkdruk flink is toegenomen. 
 
Ook blijkt uit het onderzoek dat medewerkers volop in hun vrije tijd werken, doordat ze door de werkdruk het werk niet op tijd afkrijgen. Ook overwerk is meer regel dan uitzondering. Vier op de tien werkt structureel meer dan 6 uur per week over. Zo’n 85 procent van de medewerkers met een tijdelijk contract ervaart de druk om goed te presteren vanwege hun onzekere contract. 
 
FNV wil, samen met de andere vakbonden, in de cao afspraken maken met werkgevers over werkdruk en aanstellingen. Door centrale afspraken te maken, worden universiteiten gedwongen dit op lokaal niveau te gaan regelen. Aan het onderzoek deden ruim 2500 medewerkers van alle universiteiten mee, zowel wetenschappelijk als ondersteunend personeel.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids