Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), heeft van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) de Academic Society Award toegekend gekregen. Dankzij het grote belang van zijn onderzoek en de aansprekende manier waarop hij de verbinding legt tussen wetenschap en maatschappij werd hij als winnaar gekozen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en nanotechnologie heeft Feringa gezorgd voor doorbraken. Zijn uitzonderlijke onderzoeksprestaties en de uitmuntende wijze waarop hij deze bij het grote publiek toegankelijk maakt, zorgden voor veel waardering bij het KIVI. Op 19 april, de Dag van de Ingenieur, krijgt Feringa zijn prijs uitgereikt.

Feringa baarde wereldwijd opzien met zijn ‘moleculaire motor’, een roterende molecuul die door licht wordt voortgedreven. Voor de ontwikkeling van moleculaire machines kreeg de hoogleraar eind vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde, samen met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart.

KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, ondersteunt ingenieurs in hun beroepsuitoefening. De Academic Society Award wordt door de vereniging elk jaar uitgereikt en gaat met name over de verbinding tussen wetenschap en de maatschappij. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids