Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

In 2025 zal er in het primair onderwijs een lerarentekort zijn van ruim 10.000 fte. Voor het voorgezet onderwijs zal dit 1200 fte zijn. Dit schrijft staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Hij presenteert in de brief vijf oplossingsrichtingen voor het dreigende lerarentekort. Dit meldt VOS/ABB.

Dekker suggereert in zijn brief vijf mogelijke oplossingsrichtingen om het tij te keren, op basis van een evaluatie van het CAOP en doorrekeningen van CentERdata. Ten eerste moeten meer studenten kiezen voor de pabo en deze studie ook afronden. Niet alleen de in- door- en uitstroom van de lerarenopleidingen moet verhoogd worden, ook de zij-instroom door omscholing van werkenden. Als derde oplossingsrichting wijst Dekker naar het behouden van leraren voor het onderwijs. Ook ziet hij potentie in het activeren van leraren die niet (meer) werkzaam zijn of inmiddels een ander beroep gekozen hebben. Tenslotte kan er gewerkt worden aan het verbeteren van de beloning en het carrièreperspectief van leraren.
 
Dekker tekent aan dat de regionale verschillen in Nederland groot zijn. De nood is het hoogst in de Randstad.Er zijn ook regio’s die nog weinig merken van de problemen rond het lerarentekort.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids