Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

Hoe behouden en krijgen we de beste leraren voor de klas? Deze vraag stond centraal tijdens Onderwijspoort, een debat door politici en vertegenwoordigers van het onderwijsveld, georganiseerd door de PO-Raad. 

Het debat ging over één van de belangrijkste doelstellingen uit het actiepuntenprogramma van de PO-Raad:‘de beste leraren voor de klas’. Om deze doelstelling te bereiken moet er allereerst iets gedaan worden aan de verdeling en de hoogte van de lonen. Daar waren de aanwezigen het roerend over eens. Ook kunnen lerarenteam meer diversiteit gebruiken, zowel in het aantal mannen als in leraren met academische vaardigheden.
 
De aanwezigen bediscussieerden ook diverse oplossingen voor het lerarentekort. Naast het aantrekken van vwo'ers via de route van een academische lerarenopleiding moet er ook worden ingezet op het aantrekken van zij-instromers. Eppo Bruins (CU) zal hiervoor volgende week een motie indienen die de subsidieregeling voor zij-instromers ruimer moet maken.
 
Daarnaast moet de Wet werk en zekerheid (Wwz) zo snel mogelijk geschrapt worden voor het primair onderwijs volgens Bruins. Hij kreeg veel bijval voor dit pleidooi, waaronder van PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids