Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

De gemeente Rotterdam wil het beste halen uit alle leraren en heeft hiervoor een speciale excellentieklas in het leven geroepen. Er zijn echter maar weinig onderwijsprofessionals die daarvan gebruik maken. Hun werkgevers staan namelijk niet achter hun deelname. Bovendien kost het henzelf ook (te) veel tijd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Rotterdam stelde 10.000 euro per deelnemer beschikbaar. In totaal 30 van de beste onderwijsprofessionals konden meedoen aan de zogenaamde Erasmus Excellentie Leergang. Uiteindelijk hebben 17 leraren het aangedurfd. Tijdsgebrek is hierbij de grootste boosdoener. Het kost de deelnemers anderhalf uur per week gedurende anderhalf jaar. Dat is niet alleen slopend voor de deelnemer, ook de schoolleider zit daar niet op te wachten. De kosten van de leergang worden door de gemeente betaald, maar de vervanging komt op conto van de school zelf. En in deze tijden van lerarentekorten kan dit een groot probleem vormen. Volgens de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge is het de investering waard. “Bij Broedplaats010 wordt gebouwd aan vernieuwend onderwijs en excellente leraren. Dan wegen de kosten op tegen de baten, ook voor scholen.”
 
Binnekort gaat de tweede editie van de excellentieklas van start. Lerende van het verleden is De Jonge al druk aan het lobbyen bij schoolleiders om hun excellente leraren de ruimte te geven voor deelname aan de leergang. “Dit is in de eerste plaats in het belang van de ontwikkeling van de deelnemers zelf, maar ook van de scholen waar zij hun innovaties in de praktijk brengen en daarmee de toekomst van het hele Rotterdamse onderwijs." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids