Normal_tweede_kamer

Op woensdag 8 februari 2017 debatteert de commissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap over leraren, lerarenopleidingen en onderwijs. Ook bespreekt de commissie de initiatiefnota van Eppo Bruins, Kamerlid namens de ChristenUnie. Die pleit voor meer mannen voor de klas. Namens het kabinet zijn minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker bij het overleg aanwezig. Dit meldt de Tweede Kamer.

Op één op de zes basisscholen werkt geen enkele meester, bleek in september 2016 uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Volgens Eppo Bruins, Kamerlid namens de ChristenUnie, moet er een betere balans komen tussen het aantal mannen en vrouwen voor de klas. Daarom heeft hij een initiatiefnota ingediend (‘Kerels voor de klas’) met voorstellen om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor mannen. Bijvoorbeeld door in het basisonderwijs meer praktische vakken te geven, zoals techniek, ICT en gym. En door meer ruimte te bieden voor fulltime banen. 
 
In de Lerarenagenda 2013 spreekt het kabinet de ambitie uit om meer mannen in het basisonderwijs te krijgen. Sommige pabo’s zijn bijvoorbeeld de campagne ‘Veel meer meester!’ gestart, met onder andere de Mees Kees-verkiezing voor de beste meester van het jaar. 
 
In het basisonderwijs wordt een lerarentekort verwacht, vooral in de krimpregio’s. Hetzelfde geldt voor de bètavakken en de moderne vreemde talen op de middelbare school en het mbo. In het mbo speelt ook vergrijzing mee: er werken relatief veel oudere docenten die de komende jaren met pensioen gaan. Het kabinet komt later in februari met een plan om het lerarentekort terug te dringen. 
 
Het kabinet vindt het belangrijk dat er voldoende capabele studenten instromen bij lerarenopleidingen, dat de opleiding en begeleiding goed zijn en dat de toekomstige leraren zichzelf ook na hun opleiding blijven verbeteren en bijscholen. Om de constante opleiding van leraren nog verder te verbeteren, moeten alle betrokken partijen, zoals lerarenopleidingen en scholen, met elkaar samenwerken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids