Normal_koran__student

In Amsterdam is ophef ontstaan over Koranlessen. Er gaan geluiden dat kinderen tijdens die lessen worden mishandeld als zij niet goed opletten of iets verkeerd doen. De gemeenteraad van Amsterdam buigt zich nu over de kwestie. Dat meldt het Parool. 

In de tientallen meldingen die binnenkomen, wordt gesproken over het op de vingers tikken met een stok en oorvijgen. Samira Bouchibti, VVD-raadslid en gastdocent op Amsterdamse scholen, zegt de geluiden te herkennen uit haar eigen jeugd. Ze neemt zelf het woord mishandeling in de mond en heeft het college inmiddels gevraagd nader onderzoek te doen.

Bouchibti krijgt bijval van D66-raadslid Dehlia Timmerman. Via een wetenschapper hoorde zij dezelfde klachten van kinderen. Timmerman wil daarom van wethouder Simone Kukenheim meer weten over de Koranlessen. Zij stelt de raad op de hoogte van de problemen en verzoekt daarnaast ouders en leerkrachten verdachte signalen tijdens de lessen te melden. Bouchibti wil daarvoor zelfs een meldcode inschakelen die hen verplicht deze signalen door te geven. Volgens haar zijn veel ouders en docenten bang om met de problemen naar buiten te treden.

Het is niet voor het eerst dat de mishandeling tijdens Koranlessen ter sprake komt. In 2008 kaartte toenmalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch het onderwerp al aan. Twee jaar later spoorde burgemeester Eberhard van der Laan als minister van Integratie aan om onderzoek te laten doen.

Tot op heden is er nog geen onderzoek gedaan in Amsterdam. Dat geldt wel voor Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, waar vijftien gevallen van mishandeling zijn geconstateerd. Zowel Marcouch als  Mohamed Salihi, voorzitter van Unie Van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam, is van mening dat de problemen in de hoofdstad tegenwoordig meevallen. Toch sluiten beiden de signalen niet uit en stemmen ermee in de kwestie grondig te laten onderzoeken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids