Normal_leerling_docent_leerkracht

In december is minister Asscher van Sociale Zaken akkoord gegaan met een tijdelijke oplossing voor de vervangingsproblemen in het primair onderwijs door de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil weten of deze tijdelijke maatregel scholen daadwerkelijk helpt en opent daarom een meldpunt voor invallers, vaste medewerkers en schoolleiders. Dit meldt AOb.

Scholen krijgen door de tijdelijke regeling meer ruimte om invallers aan te stellen bij ziekte van vaste krachten, doordat deze tijdelijke contracten niet zullen meetellen voor de ketenregeling. De ruimere invalmogelijkheden gelden alleen in wintermaanden januari, februari en maart omdat dan de kans op ziekteverzuim onder docenten hoger is.

De AOb wil weten of het voor scholen met de tijdelijke oplossing nu makkelijker is geworden om vervangers te vinden. Ook wil de vakbond weten hoe het in het algemeen staat met de vervanging op scholen en wat er volgens onderwijsmedewerkers zelf nodig is voor een goed invalbeleid.

Invalkrachten, docenten en schoolleiders kunnen hun ervaringen delen via het meldpunt Vervangingsbeleid primair onderwijs. Van invallers wil de bond met name weten welk soort contract ze hebben en of ze in een vervangingspool zitten. Leraren en schoolleiders kunnen melden of er een vervangingsbeleid op hun school is en of er bijvoorbeeld andere medewerkers dan leraren ingezet worden. Invullen van de vragen kan tot 1 april 2017. De AOb zal de resultaten gebruiken voor onderzoek dat samen met de PO-Raad uitgevoerd zal worden naar het vervangingsbeleid in het primair onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids