Normal_copyright_stockfreeimages_sleutels_kamer_studentenkamer_nieuwe_woning_

Aan de slag als leraar in Amsterdam? Menig leraar wil dat graag, maar kan het niet omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden in Amsterdam. Het oplopende tekort aan leraren is een groot probleem. D66 wil het tij keren en stelt voor dat de gemeente gaat onderzoeken of het toewijzen van starterswoningen aan leraren het tekort zou verminderen. D66-raadsleden Dehlia Timman en Reinier van Dantzig hebben het college gevraagd deze zogenoemde woningtoewijzing te onderzoeken. Dat meldt D66.

Amsterdam bouwt volop, maar gezien de aanhoudende druk op de woningmarkt én het toenemende tekort aan leraren moet wat D66 betreft ook gekeken worden naar maatregelen die direct effect hebben. Timman: “Het lerarentekort in Amsterdam loopt snel op. Het stadsbestuur is gelukkig al aan de slag met een aanpak tegen het lerarentekort. Maar we moeten ook zorgen voor voldoende woningen. Anders hebben we in 2020 zo'n 415 leraren te weinig voor alleen al de basisscholen in de stad.’’ D66 vraagt het college welke mogelijkheden er zijn starterswoningen met voorrang toe te wijzen aan leraren.

Voor beroepen die belangrijk zijn voor het functioneren van de stad, zoals leraren, verplegers en politieagenten, kan de gemeente voorrang verlenen. Dit is sinds 2013 niet meer gebeurd, maar lijkt nu nodig. Van Dantzig: “Iedere voorrangsregeling heeft gevolgen voor de grotere groep woningzoekenden. Daarom willen we dat het college de plannen nauwkeurig onderzoekt.’’

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids