Normal_vo__docent__voortgezet_onderwijs__uitleg__helpen__onderwijzer

De belevingswerelden van studenten onderling en docenten liggen ver uiteen als het gaat om onderwerpen zoals de vluchtelingenstroom naar Europa en de aanslagen van IS. Onderling begrip en open dialoog zijn vaak ver te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van Margalith Kleijwegt naar de manier waarop docenten in het beroepsonderwijs omgaan met maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Dat meldt Stichting School & Veiligheid.

Hoe gaan docenten om met studenten die radicale standpunten innemen of haatdragende meningen uiten over vluchtelingen, moslims of andere specifieke groepen? Onderwijsinstellingen en het ministerie van Onderwijs zijn van mening dat er meer aandacht moet komen voor de dialoog tussen docenten en studenten en de ‘pedagogische relatie’. Ook wanneer die onder druk staat van maatschappelijke omstandigheden. Om docenten daarin te professionaliseren is – in opdracht van het ministerie – de training ‘Dialoog onder druk’ ontwikkeld.

Het bespreken van moeilijke en gevoelige onderwerpen in een groep vraagt om sociale, pedagogische en didactische vaardigheden. Tijdens de training ‘Dialoog onder druk’ krijgen docenten informatie aangereikt en oefenen ze met vaardigheden zodat ze hiertoe beter zijn toegerust.

In het ochtenddeel gaat het over de achtergronden van polarisatie tussen groepen in de samenleving. Over beeldvorming, over wij-zij denken en over de behoeftes achter het getoonde gedrag. Er is aandacht voor de eigen belemmeringen in de communicatie en de voorwaarden voor professionaliteit van de gespreksleider. Bij dat alles is veel ruimte voor uitwisseling van ervaringen en inzichten.

In het middagdeel worden in aanwezigheid van een trainingsacteur realistische klassensituaties nagebootst. Deelnemers oefenen met leiding geven aan een constructieve dialoog en met vaardigheden zoals contact houden met studenten ook bij extreme meningen, heftige uitingen bevragen en gedrag begrenzen én tegelijk uitnodigen tot deelname. De training ‘Dialoog onder Druk’ is een incompany training van een dag. De training is bedoeld voor docententeams van mbo-scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids