Normal_vo__docent__voortgezet_onderwijs__uitleg__helpen__onderwijzer

Er is een tekort aan leerkrachten in het Friese basisonderwijs. De afgelopen tijd zijn er meer leraren met pensioen gegaan terwijl er minder studenten afstuderen aan de pabo. Dat blijkt uit een rondgang van het Friesch Dagblad langs verschillende scholenkoepels voor openbaar onderwijs. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Volgens het dagblad doet het tekort zich vooreerst voor bij leraren die flexibel inzetbaar zijn. Dat er een tekort heerste op de christelijke basisscholen was al bekend. Deze basisscholen kampen met problemen  door invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Met deze wet moeten invallers sneller een vast contract krijgen. De wet is niet van toepassing op leerkrachten in het openbaar onderwijs, want zij vallen nog onder de ambtenarenwetgeving. Nu blijkt dus uit de rondgang van het Friesch Dagblad dat ook openbare scholen kampen met het lerarentekort.

Deze week werd bekend dat in de regio Rotterdam het primair onderwijs de pabostudenten van de Thomas More Hogeschool een baangarantie biedt na het behalen van het diploma. Hiermee willen de scholen het dreigende lerarentekort een halt toeroepen. De PvdA zei begin december minder werkdruk, meer salaris en een medaille van verdienste te willen voor docenten. Op deze manier wil de partij “het vakmanschap van de docent herwaarderen” en daarmee het lerarentekort terugdringen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids