Normal_inholland-8504

Robotica in de zorg en de tuinbouw zijn belangrijke speerpunten in de toekomstplannen van de lector Robotica van Hogeschool Inholland, Cock Heemskerk. De lector doet zijn plannen uit de doeken tijdens zijn lectorale rede ‘De robots komen’ en officiële installatie op donderdag 24 november in het AFAS Stadion in Alkmaar. Dit meldt Hogeschool Inholland. 

Heemskerk is sinds mei 2016 lector Robotica bij Inholland Alkmaar. Onder de vlag van het Research and Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (RIC-TOI) doet Heemskerk praktijkgericht onderzoek om praktijkkennis met betrekking tot robotica in te bedden in het onderwijs van diverse technische opleidingen. Hij werkt samen docenten en studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Technische Informatica van het Inholland-domein Techniek, Ontwerpen en Informatica. Naast Inholland runt Heemskerk zijn eigen adviesbureau Heemskerk Innovative Technology, dat zich richt op robots en mechatronica in diverse high-tech toepassingen.
 
Tijdens de rede vindt een minisymposium Robotica plaats. De Brabantse zorg- en dienstverleningsorganisatie Thebe vertelt over de inzet van zorgrobot Rose, mede ontwikkeld door Cock Heemskerk zelf. Daarnaast delen Inholland-studenten opleiding Aeronautical Engineering de ervaringen met ‘hun’ Drones in de Kas. Zij wonnen met dit project de Wij Inholland award 2016 voor het beste studentenproject. Hun drones vliegen rond in kassen om gewassen te controleren op ziektes. Als klap op de vuurpijl komt er ook een ‘robotvoetballer’ in actie. Met de praktijkvoorbeelden wil Heemskerk tijdens het symposium laten zien wat robots zoal kunnen. 
 
Zorg is één van de belangrijkste speerpunten in zijn praktijkgericht onderzoek, dat kan leiden tot veranderingen en kostenbesparingen  waarbij robots bepaalde zorgtaken overnemen. Ook ziet Heemskerk een belangrijke rol voor robots weggelegd in de tuinbouw. “Praktijkgericht onderzoek moet je doen in de praktijk”, zegt Heemskerk. “Dat doe je dus met mensen samen in de buitenwereld,  maar ook samen met docenten en studenten. We brengen de buitenwereld én de binnenwereld samen, zodat we er allemaal van kunnen leren.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids