Hogeschool Inholland en Spaarne Gasthuis werken samen aan lector

Hogeschool Inholland en het Spaarne Gasthuis sluiten de handen ineen om de verpleegkundige oncologische zorg naar een hoger plan te tillen. Dat doen ze door samen een lector innovatie in de oncologische (netwerk) zorg aan te stellen. Per 1 april start Harmieke van Os-Medendorp bij zowel Inholland als bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. “Onderzoek, onderwijs en praktijk vallen op die manier samen zodat innovaties in slimmere netwerkzorg versneld kunnen worden doorgevoerd. Ons doel is dat we samen continu leren en innoveren voor optimale patiëntenzorg.” Dat meldt Hogeschool Inholland.

Een lector is een gepromoveerde onderzoeker. Zelf  staat Van Os-Medendorp aan het hoofd van de onderzoeksgroep Innovatie in de oncologische (netwerk)zorg. In het lectoraat staan drie thema’s centraal: preventief denken en handelen in de oncologische zorg, innovatie in de oncologische zorg en verbeteren en versterken van het onderwijs. “Mooi is dat ik invulling geef aan deze thema’s bij Inholland en bij het Spaarne Gasthuis”, zegt Van Os-Medendorp. Ze verdeelt haar werk gelijk over beide organisaties. Onderwijs, onderzoek en praktijk komen zo vanzelf samen. 

Verpleegkundig onderwijs 

In haar nieuwe functie komt Van Os-Medendorp haar ruime praktijk-, onderwijs- en onderzoekservaring samen. “Ik richt me op de vraag hoe we de oncologische (netwerk)zorg en het verpleegkundig onderwijs met evidence based practice kunnen versterken om daarmee de kwaliteit van zorg van oncologische patiënten te verbeteren.” Bij netwerkzorg breng je verschillende (zorg)disciplines voor behandeling, begeleiding en ondersteuning samen waarlangs een cliënt probleemloos beweegt. Deze interdisciplinaire benadering bevordert kwaliteit, effectiviteit en efficiëntie van zorg en komt tegemoet aan verschillende uitdagingen, bijvoorbeeld om meer zorg te bieden met minder professionals. Met haar praktijkgerichte onderzoek beoogt Van Os-Medendorp bij te dragen aan actuele zorgthema’s en toekomstbestendige verpleegkundige zorg.

Promotie aan de Universiteit Utrecht 

Van Os-Medendorp startte in de praktijk als verpleegkundige, werkte daarnaast als docent en bouwde toen aan een indrukwekkende staat van dienst als onderzoeker. Zo promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar verpleegkundige zorg voor mensen met huidaandoeningen en jeuk. Vijf jaar geleden stapte ze over naar het hoger beroepsonderwijs. Ze werd hoofddocent/onderzoeker en later associate lector Verpleegkunde en Gepersonaliseerde zorg bij hogeschool Saxion.

Oncologie 

Vera van Waardenburg, manager van het cluster Nursing bij Inholland, is enthousiast over de komst van Van Os-Medendorp. “Ze is de aangewezen persoon om zowel onderzoek als onderwijs rondom oncologie binnen Inholland en het Spaarne Gasthuis verder vorm te geven.” Ook het Spaarne Gasthuis kijkt uit naar de komst van Van Os-Medendorp. Catharina van Oostveen, verpleegkundig decaan in het Spaarne Gasthuis: “Oncologische zorg is bij ons een speerpunt en we kijken iedere dag hoe we deze zorg kunnen verbeteren. Wij verheugen ons er dan ook op samen met Harmieke onderwijs en onderzoek in de regio te verbinden en zo de praktijk vorm te geven.”

Door: Nationale Onderwijsgids