Logo_cnv_onderwijs

Via onder meer het meldpunt van CNV Schoolleiders zijn de afgelopen weken veel meldingen gekomen van invaltekorten in het onderwijs. De vakbond CNV Onderwijs is daarom een voorstander van het plan om een verkenner aan te stellen die moet zoeken naar oplossingen voor de problemen met tijdelijke leerkrachten. Dat meldt CNV Onderwijs.

Volgens de vakbond is de timing van de verkenner goed, omdat de bevindingen dan meegenomen kunnen worden in de evaluatie van de cao-afspraken die in het voorjaar van 2017 worden uitgevoerd. De belangrijkste redenen voor de invaltekorten zijn volgens de vakbond structurele personeelstekorten in bepaalde regio's en onbekendheid met de nieuwe cao-afspraken.

In de cao primair onderwijs zijn extra afspraken gemaakt over invallers. Zo biedt de cao mogelijkheden om invallers aan scholen te binden middels min/max-contracten en bindingscontracten. Loek Schueler, voorzitter CNV Onderwijs, stelt dat de vakbond merkt dat hier nog weinig gebruik van wordt gemaakt, omdat veel invallers en schoolleiders de mogelijkheden nog niet kennen. Wel ziet de vakbond dat er inmiddels ook invalpools en Regionale Transfer Centra zijn die al wel gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden. 

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer drong aan op een verkenner in het bijzonder onderwijs. De regeringspartijen VVD en PvdA en de ChristenUnie, CDA en D66 vinden dat de verkenner knelpunten op een rijtje moet zetten en oplossingen formuleren. Minister Asscher van Sociale Zaken is nu akkoord gegaan met een verkenner.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids