Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De pensioenpremie van het ABP zal volgend jaar waarschijnlijk fors stijgen. Reden is de nog steeds dalende rente en bijgestelde rendementsverwachtingen. Dit meldt de PO-Raad.

Vorig jaar is de pensioenpremie verlaagd in het kader van het loonruimteakkoord. Door de premie te verlagen kwam er meer ruimte voor een grote loonsverhoging in alle overheids- en onderwijssectoren. In de huidige situatie is de pensioenpremie inmiddels niet meer kostendekkend en lager dan die van vergelijkbare pensioenfondsen. Het ABP-bestuur stelt dat deze lage premie niet meer houdbaar is.
 
Een fors stijgende premie zal invloed hebben op  de salarissen van de leraren en de financiële positie van de schoolbesturen. Sociale partners zijn daarom in gesprek met het ABP om op korte termijn een begaanbare oplossing te vinden. In de derde week van oktober zal het ABP-bestuur een besluit nemen over de definitieve premie 2017. Het uiteindelijke resultaat zal invloed hebben op de kosten van 2017 en 2018 en daarmee op de beschikbare loonruimte.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids