Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

In het Sectorakkoord VO is afgesproken dat de sector voortgezet onderwijs het initiatief neemt om de monitoring en verantwoording over bevoegdheden van personeel te verbeteren. Daarom worden schoolleiders, bestuurders en andere betrokkenen gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over de te ontwikkelen indicator 'Bevoegd gegeven lessen'. Dat meldt de VO-raad.

Met de indicator kunnen middelbare scholen in de toekomst zelf de bevoegd gegeven lessen monitoren en inzichtelijk maken via de website scholenopdekaart.nl. In 2013 heeft een eerste pilot plaatsgevonden om de indicator te ontwikkelen. De pilot is toen 'on-hold' gezet vanwege problemen met de definiëring van bevoegdheid en omdat de VO-raad aannemelijk heeft kunnen maken dat de indicator een te grote administratieve last meebracht voor scholen. De knelpunten voor invoering van de indicator zijn inmiddels opgepakt door het ministerie van Onderwijs en de VO-raad. Vensters VO bekijkt daarom opnieuw de mogelijkheid voor de indicator.

Afgelopen schooljaar is de pilotgroep 'Bevoegd gegeven lessen' gestart. Negen deelnemers hebben hierbij de kwaliteit van de verbeterde Integrale Personeelstelling Onderwijs voor hun 79 scholen bekeken en feedback gegeven op voorbeeldvisualisaties van de te ontwikkelen indicator. Nu is de mening van schoolleiders, bestuurders en andere betrokken nodig. De vragenlijst kan tot en met 30 september ingevuld worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids