Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Michiel Letteboer, de docent Geschiedenis die door het Twents Carmel College in Oldenzaal werd ontslagen, heeft de openbaarheid opgezocht om zijn kant van het verhaal te vertellen. De school stuurde hem weg nadat hij zich racistisch had uitgelaten tegenover leerlingen van de school. Ook op internet deed hij agressieve uitspraken over de politie en krakers en toonde hij zijn sympathie voor de extreemrechtse partij NVU. De school acht hem daarom ongeschikt als docent maar volgens Letteboer gaat het om een misverstand. “Ik ben geen rechtsextremist”, zegt hij in een interview met Tubantia.

Een week nadat de docent was aangenomen, werd de docent weer ontslagen. Na opmerkingen van leerlingen deed de school nader onderzoek naar de man en ontdekte op internet allerlei agressieve uitlatingen. Ook blijkt hij aanwezig te zijn geweest bij demonstraties van de NVU en bij de rechtszaak tegen NVU-leider Constant Kusters. Letteboer ontkent echter lid te zijn van de NVU. Hij heeft wel interesse gehad voor het gedachtegoed, vertelt hij aan de krant, maar uiteindelijk heeft hij de partij de rug toegekeerd. “Ik wil er niet meer mee geassocieerd worden”.

Letteboer ontkent verder stellig racistische uitspraken te hebben gedaan tegen leerlingen. Hij neemt het de school erg kwalijk dat hij daarvan is beschuldigd. De uitspraken op internet geeft hij toe maar hij heeft inmiddels spijt van zijn uitlatingen en neemt afstand van wat hij gezegd heeft. “Als je radicaliseert en je maakt verkeerde keuzes op het moment dat je perspectief en nuance mist, dan kun je heel veel schade ondervinden in de toekomst. Dat ondervind ik nu”, aldus Letteboer.

De leraar maakte bezwaar tegen zijn ontslag bij de kantonrechter maar de rechtbank stelde de school in het gelijk. Letteboer kan nog in hoger beroep maar hij weet nog niet of hij dat gaat doen. De kosten voor een beroep kan hij niet betalen. “Ik ben er nog niet uit. Ik wil mijn naam absoluut gezuiverd hebben.”

De school verklaarde eerder deze week de gang van zaken rondom het ontslag van Letteboer te betreuren. Zijn associaties met de NVU zijn tijdens zijn sollicitatiegesprek wel ter sprake gekomen maar de persoon die namens de school het gesprek leidde was niet voldoende op de hoogte. De school heeft daarom de screening voor docenten aangepast. Zo zal de school voortaan onderzoek doen naar wat sollicitanten doen op internet en gerichte vragen stellen naar de visie van de sollicitant.
 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids