Gerechtshof: onderwijsassistent terecht ontslagen na uitingen over corona

Tijdens de coronapandemie heeft een onderwijsassistent van een scholengemeenschap in Alkmaar meerdere malen geuit het oneens te zijn met de coronavaccinaties en de regels van de overheid. Hij werd ontslagen, maar eiste zijn baan terug omdat hij vond hij zijn ontslag onterecht vond. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde echter anders. Dit meldt RTL Nieuws.

Al sinds 2011 was de onderwijsassistent werkzaam voor de scholengemeenschap. In februari 2021 kwam de relatie tussen de man en het schoolbestuur onder druk te staan. De man zou namelijk een mail naar het bestuur verzonden hebben, waarin hij zijn strategie voor het openen van de school, tegen het overheidsbeleid in, verduidelijkte. Ook zou de onderwijsassistent zich meerdere malen geuit hebben tegen de coronavaccinatie van leerlingen te zijn. De relatie tussen de werknemer en de school kwam nog verder in het gedrang nadat de man in 2022 brieven en folders uitdeelde over het coronavaccin met kritische noten. Het schoolbestuur besluit dan ook om de man te schorsen en via de rechter zijn arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Zaak naar rechtbank Noord-Holland

De zaak gaat uiteindelijk naar de rechter omdat de meneer zich beriep op zijn vrijheid van meningsuiting en het ontslag een te hoge straf vond voor zijn acties. De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland oordeelde echter dat de man terecht was ontslagen, maar dat de scholengemeenschap de man nog wel een transitievergoeding verschuldigd was. Als reactie hierop stapte hij naar het Amsterdamse gerechtshof voor een hoger beroep. Maar, ook hier werd de onderwijsassistent niet in zijn gelijk gesteld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer