Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Het Twents Carmel College in Oldenzaal heeft hun docent geschiedenis ontslagen nadat de man zich onder meer racistisch uitliet tegenover leerlingen van de school. Ook op internet reageerde de docent agressief richting politie en krakers en liet hij zich positief uit over de extreemrechtse partij NVU. Dat melden Algemeen Dagblad en RTV Oost.

De docent heeft tegen het ontslag bezwaar gemaakt bij de kantonrechter, maar de rechtbank stelt de school in het gelijk. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden omdat zijn uitlatingen de grenzen van respect ver overschrijden en omdat zijn uitlatingen tot onrust zullen leiden die schadelijk is voor de school.

In 2015 waren de extreme ideeën van de docent al bekend bij de school toen hij daar stagiair was. De toen verzamelde informatie over de man kwam onvoldoende naar voren toen hij een jaar later bij dezelfde school solliciteerde en werd aangenomen. De school heeft daarom de screening voor docenten nu aangepast, zo zal de school voortaan onderzoek doen naar wat de sollicitanten doen op internet. Verder zal de school in sollicitatiegesprekken een aantal gerichte vragen stellen, waaruit moet blijken dat de docent achter de onderwijsvisie van de school staat.

De docent kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids